Januari 2010


Interview met Kardinaal SchŲnborn over zijn verblijf in Medjugorie

 

 

Tijdens zijn verblijf in Medjugorje, gaf Kardinaal SchŲnborn, aartsbisschop† van Wenen,enkele verklaringen aan de pers. In zijn gesprek met Max Domej, vertegenwoordiger van de Oostenrijkse media, wanneer gevraagd wat hem naar Medjugorje heeft doen komen, zei hij onder andere: "Ik ben reeds vele jaren op de hoogte van Medjugorje, niet persoonlijk, want ik ben hier nooit eerder geweest, maar in ons bisdom en zelfs verder, ervaar ik de vruchten van Medjugorje. Ik heb altijd gezegd wat Jezus heeft gezegd in het evangelie: "U zult de boom herkennen aan zijn vruchten." Wanneer ik de vruchten van Medjugorje terug thuis zie kan ik alleen maar zeggen dat de boom zeker goed is.


Sprekend bovendien over Medjugorje in de kerk, voegde de kardinaal toe: "Het hoogste gezag in de Kerk is de Heilige Stoel, de Heilige Vader en zijn Congregatie voor de Geloofsleer en dat is de hoogste autoriteit in alle zaken van geloof en moraal. Het opperste gezag van de kerk gaf ons duidelijke richtlijnen, niet rechtstreeks van de Heilige Vader zelf, maar van de Congregatie voor de Geloofsleer, die duidelijk bevestigd heeft wat ooit de bisschoppen van JoegoslaviŽ gezegd hebben, en dat zonder twijfel van toepassing is in Medjugorje. Ik heb altijd herhaald dat† er drie elementen zijn die vandaag de dag nog steeds geldig zijn, en ik kan mijn bezoek aan Medjugorje kaderen binnen deze richtlijnen. In die zin is mijn bezoek helemaal niet iets dat ongebruikelijk is.De Heilige Stoel, in overeenstemming met de Verklaring van de bisschoppen uit 1991, zegt het volgende:


Ten eerste: Non constat de supernaturalitate.
Dat is de uitdrukking die zelden wordt gebruikt, en betekent dat het bovennatuurlijke karakter van de gebeurtenissen niet bevestigd is, en dat is de klassieke formulering van de kerkelijke leer. Er wordt niet gezegd dat het bovennatuurlijke karakter werd uitgesloten, maar het is niet, of nog niet definitief bevestigd, en dat alles om ťťn simpele reden waar ik volledig achter sta. Ik ben lid van de Congregatie voor de Geloofsleer, en het is begrijpelijk dat ik dat† ondersteun, indien we dit zouden bespreken. Namelijk, zolang het verschijnsel nog niet voorbij is, is het normaal dat de kerk nog geen definitieve beslissing neemt, want zoiets is nog nooit in het verleden gebeurd. Zowel in Lourdes als in Fatima waren de gebeurtenissen eerst beŽindigd† en dan† nam Kerk daarover haar beslissing. Haar definitieve beslissing. Vroeg of laat zal dat hier ook plaats† vinden, maar in dit geval laten we Moeder Gods met de vrijheid van keuze.


Ten tweede, geen officiŽle bedevaarten mogen georganiseerd worden, wat betekent dat ik geen bedevaart vanuit mijn bisdom naar Medjugorje kan organiseren. Dat is logisch met betrekking tot wat werd vermeld in het vorige punt. Dus, is er nog geen officiŽle erkenning, maar in de formulering† wordt ook gezegd dat het bovennatuurlijke niet is uitgesloten. De† Kerk heeft duidelijk gezegd dat het niet uitgesloten is. Het is niet bevestigd, maar het is niet uitgesloten.

 

Derde element dat de kerkelijke leer duidelijk stelt, ook in overeenstemming met de verklaring van de Joegoslavische bisschoppen, is dat de gelovigen die† naar Medjugorje reizen aandacht en pastorale zorg nodig hebben. Dat betekent dat inderdaad pastorale zorg van de bedevaarders er moet zijn, en dat is een thema waarvoor velen trachten te zorgen, o.a. Gebesaktion Wien, die zorgen voor de bedevaarders, hen begeleiden en zelfs hen helpen na de bedevaarten.

 

Ik denk dat op die manier† Medjugorje goed kan blijven verder functioneren, met het volledige vertrouwen dat de Kerk, Moeder en Leraar, in dit geval, verder zal gaan met het waken over de gebeurtenissen.† Ik zou adviseren om geduld te hebben. De Moeder van God is zo geduldig met ons dat Zij hier al bijna 29 jaar, op een zeer directe manier,† haar nabijheid en zorg voor de parochie van Medjugorje en talrijke bedevaarders toont. We kunnen rustig wachten en geduld hebben! Negenentwintig jaar is een lange periode voor ons, maar niet zo'n lange periode voor onze† God!